Nyhed

Børn har godt af at lege i det fri

Tre børn løber i efterårsskov
”Vi ved, at natur- og friluftsaktiviteter gavner børns fysiske og psykiske helbred. Den glæde børn udstråler, når de kommer ud og leger i det fri, er helt fantastisk"

Natur- og friluftsliv gavner børn i alle aldre. Derfor er frisk luft og leg i naturen vigtige elementer i et godt og sundt børneliv. Ifølge Søren Andkjær, som er forsker i friluftsliv ved Syddansk Universitet, tyder nyere forskning på, at børn har lettere ved at lære samt at skabe sociale relationer, når de er ude i det fri.

"Ifølge nyere forskning på området ser det ud til, at børn, der er udenfor, bevæger sig mere end børn, der er indenfor. Samtidig peger resultaterne i retning af, at børn lærer bedre og får flere sociale oplevelser, når de er udenfor," udtaler Søren Andkjær.

Leg i naturen gavner og glæder børn

Desværre kommer hvert tredje barn i landet i alderen 2-15 år kun ud i naturen én gang om ugen eller sjældnere. Det viser en undersøgelse lavet af YouGov for Friluftsrådet, hvor I alt 2955 forældre deltog*. Med kampagnen Børn Gror i Natur sætter Friluftsrådet derfor fokus på værdien af børns oplevelser i naturen samt inspirerer familier og fagpersoner til friluftsaktiviteter, så flere børn kan komme ud og få glæde af naturen.

I Friluftsrådet mener vi, at natur- og friluftsliv er en vigtig del af børns opvækst og udvikling. Ved leg og aktiviteter i naturen udvikler børnene gode, sociale relationer, deres horisont udvider sig, og de får mere tillid til sig selv og omverden – derfor mener vi, at børn gror i naturen.

Vi ved, at natur- og friluftsaktiviteter gavner børns fysiske og psykiske helbred. Den glæde børn udstråler, når de kommer ud og leger i det fri, er helt fantastisk,” udtaler Jan Ejlsted, direktør for Friluftsrådet.

Kampagnen Børn Gror i Natur er udviklet af Friluftsrådet i samarbejde med Center for Børn og Natur og støttet af Nordea-fonden.

Naturen set fra et børneperspektiv

Børns glæde ved naturen kan man i øvrigt se på fotoudstillingen ”Et naturligt børneliv” i Det Røde Tårn i Slagelse, søndag d. 27. januar. Her inviterer børnehave og vuggestue Skovbørnehuset til en åben udstilling af fotografier, der er taget af to frivillige fritidsfotografer henover sommeren 2018 i Skovbørnehuset. Fotoudstillingen sætter fokus på børn i naturen, hvor alle med interesse for børn og natur kan få mulighed for at opleve hverdagens glæder i en børnehave og vuggestue.

”Hvad der startede som et projekt med et internt sigte med to fotografer i vores børnehave, endte ud i over 300 helt fantastiske fotos med hver deres unikke historie, der simpelthen bare må fortælles til andre end blot vores eget lille fællesskab i og omkring Skovbørnehuset,” fortæller Henrik Graae, leder i Skovbørnehuset.

Udstillingen bliver vist den 27. januar i Det Røde Tårn i Træskogården i Slagelse i tidsrummet kl. 10-15.

På billedet ses en mor og sine to børn, der leger 'bladregn' med visne blade i en park

*Undersøgelsen er lavet af YouGov for Friluftsrådet. I alt har 2955 forældre til børn i alderen 2-15 år rundt omkring i landet svaret på undersøgelsen på vegne af deres børn.

Kontakt
portræt af Louise
Kommunikationskonsulent
40 33 74 02