Nyhed

Ny kampagne skal få børn ud i naturen

Tre børn i blåpt tøj løber på markvej med grønne bøgetræer i baggrunden
Friluftsrådet og Center for Børn og Natur lancerer kampagnen ’Børn gror i natur’, der sætter fokus på, hvordan naturen kan være en del af det moderne børneliv.

Børn kommer mindre ud i naturen end deres forældre og bedsteforældre og den udvikling skal vendes, fordi natur- og friluftsliv bidrager til at udvikle børn personligt, socialt og fysisk. En ny kampagne sætter værdien af børns naturoplevelser til debat og opfordrer alle til at dele de bedste frilufts- og naturoplevelser, man kan få som barn ved at nominere oplevelser på hjemmesiden www.børngrorinatur.dk 

Kampagnen er en del af et projekt under det nystiftede Center for Børn og Natur, som Københavns Universitet, Syddansk Universitet, VIA University College og Aarhus Universitet samt Friluftsrådet står bag, og er støttet af Nordea-fonden.

Prioritering af naturen i hverdagen
Oplevelser i naturen bliver ofte ”flødeskum på lagkagen” i børnefamiliernes travle hverdagen, og antallet af børnefamilier der bor i byerne, hvor der er længere afstand til naturen er stigende. Men hvorfor er det vigtigt at prioritere børns oplevelser i naturen? Og hvordan kan man skabe rum til naturoplevelser i en hverdag, hvor arbejde, indkøb og andre praktiske gøremål efterlader få ledige timer?

Færdigheder og frygt
Aktiviteter i naturen er ikke uden risiko. Her er ikke noget faldunderlag, og det kan være angstprovokerende at barnet klatre op i toppen af et træ, løbe ud på isen eller kaste sig ud fra sandklitterne. Er forældre blevet for frygtsomme på børnenes vegne? Eller er det, fordi vi – og måske særligt pædagoger og lærere - ikke føler, at de har kompetencer til at tage børnene ud i naturen?

Børns brug af medier
Ipads er vor tids mest effektive barnepige. Der er øjeblik underholdning hele døgnet, men hvad gør de konstante impulser ved børn og deres trivsel? Og kan moderne medier være med til at styrke børns nysgerrighed og skabe bedre oplevelser i naturen?

Kampagnen ’Børn gror i natur’ skal udmunde i en kanon over naturoplevelser, som alle børn skal prøve.